Varis Problemine Ameliyatsız Çözüm
Varis ameliyatları günümüzde yerini lazer, radyofrekans ve yapıştırıcı uygulamaları gibi yeni yöntemlere bırakmaya başladı. Üstelik ciltte kesi yapılmadan çözüm sunan bu yöntemlerle aynı gün taburcu olmak ve ertesi gün normal yaşama dönebilmek mümkün. 
Sürekli sabit bir şekilde oturmak, uzun süre ayakta kalmak, spordan uzak bir yaşam sürmek ve obezite nedeniyle varis günümüzün önemli bir estetik ve sağlık problemi olmaya devam ediyor. Öyle ki günümüzde her 4 kişiden biri varisten dert yanıyor. Özellikle kadınların kabusu olan varis estetik sorun yaratmasının yanı sıra yaşattığı acılarla da yaşam kalitesini oldukça düşürüyor, hatta ciddi sağlık sorunlarına bile neden olabiliyor. Varis bundan 10 yıl öncesine dek klasik olarak ameliyatla tedavi ediliyordu. Acıbadem Fulya Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Cem Arıtürk, günümüzde medikal alandaki teknolojik gelişmelere paralel olarak varislerden kesi yapılmadan uygulanan tekniklerle kurtulmanın mümkün olabildiğine dikkat çekerek “Ameliyatla aynı oranda başarı sağlanabilen bu yöntemlerde hasta aynı gün taburcu olabiliyor ve ertesi gün işe gidebiliyor” dedi.
İşte 3 Etkili Yöntem
Lazer Yöntemi: Hafif bir anestezi ve/veya lokal anestezi kullanılarak yapılıyor. Hastanın bilek veya diz hizasından, varisleşmiş toplardamarına girilerek damar içine lazer fiberi yerleştiriliyor. Daha sonra damar çevresine boydan boya lokal anestezi uygulanıyor. Lazer fiberi geri çekilerek tüm damara lazer enerjisi veriliyor. Bu enerji ısıya dönüşerek damarın kapanmasını sağlıyor.
Radyofrekans Yöntemi: Yine hafif bir anestezi ve/veya lokal anestezi kullanılarak uygulanıyor. Radyofrekans yönteminin lazer yönteminden tek farkı, kullanılan enerji. Bu yöntemde lazer enerjisi yerine radyofrekans enerjisine başvuruluyor. Radyofrekansla yapılan uygulamalarda, oluşan ısının, çevre dokulara ulaşma ihtimali lazer işlemine oranla daha düşük.
Yapıştırıcı Tedavi: Genellikle lokal anestezi yeterli geliyor. Son 5-6 senedir uygulanmakta olan ‘yapıştırıcı yöntemi' lazer ve radyofrekans tedavisinde olduğu gibi, bacağın varisleşmiş toplardamarına bir iğne aracılığıyla girilerek yapılıyor. Bu işlem için üretilmiş özel kataterlerle sorunlu damarın içine kasık bölgesinden diz bölgesine kadar vücutla uyumlu yapıştırıcı bir madde enjekte ediliyor. Bu işlemle damar kapanıyor ve sorun ortadan kalkıyor.
Avantajları neler?
Doç. Dr. Cem Arıtürk, ameliyatsız yöntemlerin avantajlarını şöyle sıralıyor:
– Her üç girişimde de anestezi süresi ve miktarı, ameliyat yönteminden daha kısa ve az oluyor. Yapıştırıcı uygulamasında lokal anestezi yeterli oluyor.
– Deride herhangi bir iz kalmıyor.
– Girişim sonrası klasik yönteme oranla hasta daha az ağrı sorunu yaşıyor. Özellikle yapıştırıcı yönteminde ağrı yok denecek kadar az oluyor.
– Kişi işlemin yapıldığı gün taburcu olabiliyor ve yürüyebiliyor. Ertesi gün işe bile gidebiliyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar